Po małym przemeblowaniu w piwnicy u siostry i szwagra uzbierało się sporo starych soków i kompotów, które nie wyglądały na zepsute i przy odrobinie chęci można było wykorzystać.
W robieniu wina zawsze stopowało mnie że sprzęt winiarski głównie balony są drogie i dość niepraktyczne. Jednak od czego jest wujek google znalazłem fajne i niedrogie wiaderka fermentacyjne z białego plastiku z atestem do żywności mają niecałe 35 l i można je kupić na Aledrogo poniżej 18zł jak się poszuka to kompletne wiaderko z rurką fermentacyjną i kranikiem wyjdzie około 30zł. Można kupić wersję przezroczyste trochę drożej ale jak ktoś parę win zrobił to wie o co chodzi i nie potrzebuje.
Sprzęt jest, materiał jest to do roboty.
zaczołem od posortowania kompotów postanowiłem zrobić
1. wino z kompotów gruszkowo czereśniowych z sokami jabłkowymi w wiaderku
2. wino z kompotów z czerwonej pożeczki i agrestu z sokami agrestowymi w wiaderku
3. wino malinowe z kompotów w 5l szklanej damie
4. wino malinowo jagodowe z kompotów w 5l szklanej damie
5. wino z resztek soków jabłkowych w 5l szklanej damie
jak zwykle na początku dezynfekcja sprzętu można wyparzyć we wrzątku, albo użyć np roztworu pirosiarczanu sodu lub potasu.
Później sporo zabawy z posortowaniem i otworzeniem weków ale po paru godzinach było po zabawie.
kompoty miały w sobie sporo cukru mierzyłem cukromierzem i dodawałem syropu cukrowego żeby uzyskać koło 25 blg. trzeba było dodać drożdży używam raczej jednych są sprawdzone i wygodne AROMATIC VINE COMPLEX to gotowy mix drożdży pożywki witamin i pektyn, nie trzeba ich uwadniać sypie się bezpośrednio do wina uzyskują do 16% alkoholu.
Będę opisywał później wyniki i proces produkcji każdego z win.
I jak blisko 3 lata bedzie i nic nie napisaleś o efektach
OdpowiedzUsuńBo nie żyje.
Usuń